Fordított áfa 5 feltétele az építőiparban

Szerző: okt 6, 2019

Biztos, hogy helyesen állítja ki a számláját?

Néhány éve vezették be az építőiparban a fordított áfa rendszerét, többek között az itt jellemző fizetési fegyelemből (fegyelmezetlenségből) adódó pénzhiány ellensúlyozására. Segítség-e vagy sem, mindenki döntse el maga, de az biztos, hogy újabb kérdéseket és hibalehetőségeket jelent a vállalkozónak.

Ugyan már sok helyen foglalkoztak a kérdéssel, de mindig jönnek létre újabb és újabb vállalkozások, és az „újszülötteknek minden vicc új”.

Nézzük, mikor kell az alvállalkozónak fordított áfás számlát kiállítania!

  1. Fordított áfázás lehetősége csak abban az esetben merülhet fel, ha a vevő és a szolgáltató is áfa alany. Tehát ha a vevő magánszemély, vagy alanyi mentes, akkor az alvállalkozó nem állíthat ki fordított áfás számlát. Ha az alvállalkozó alanyi mentes, akkor már ne is olvassa tovább a cikket, hiszen sem áfás, sem fordított áfás számlát nem állíthat ki, csak alanyi menteset (de azt ki kell állítania!).

  2. Ha a számla tárgya szolgáltatás. Már itt elkezdődnek a problémák, hiszen minek minősül az ablakbeépítés (szolgáltatás), ha az ablakot is ugyanaz hozza (termékértékesítés), aki beépíti. A kérdésre visszatérünk legközelebb, egyelőre csak az 5 feltételt nézzük végig.

  3. Ez a szolgáltatás építés-szerelési, vagy egyéb szerelési munkának minősül. Például a gázszerelés ilyennek minősül, de az építési terület őrzése nem.

  4. A következő feladat eldönteni, hogy maga az épületen végzett munka minek minősül: ha az ingatlan létrehozása (építése), átalakítása, vagy egyéb megváltoztatása történik, akkor fordított áfa, ha csak felújítás történik, akkor áfás számlát kell kiállítani.

  5. Ha már az előző pontban sikerült eldönteni, hogy építésről van-e szó, akkor el kell dönteni azt is, hogy ez az építkezés engedély, vagy bejelentés köteles-e.

  Jó hír az alvállalkozóknak, hogy az utolsó két kérdésben nem neki kell döntenie, hanem a megbízónak: az alvállalkozó csak akkor adhat (minden más feltétel teljesülése esetén) fordított áfás számlát, ha a megrendelője írásban nyilatkozik a 4. és az 5. ponttal kapcsolatban.

  GB-Könyv Kft. © 2019. Minden jog fenntartva | Az oldalt készítette: Marketing Műhely | Adatvédelmi tájékoztatóSütikezelési elvek